21 Oct 2020

12 X waarom Mont Ventoux

Share

Waarom zou jij je in het zweet willen trappen om de legendarische Mont Ventoux te bestormen op zaterdag 11 september 2021? Sporta, organisator van Sporta Mon Ventoux, het grootste fietsevenement op de Kale Berg, geeft je 12 goede redenen om jezelf te verbazen en zelf fiets- of wandelgeschiedenis te schrijven. Wandelen? Met een uitdaging vol adembenemende panorama’s komen ook wandelaars aan hun trekken tijdens de 17e editie van Sporta Mon Ventoux. 1) WERELDFENOMEEN

Een uitdaging zonder Kale Berg dat is als een flauw getapte pint zonder kraag. Une grande déception. De Sporta Mon Ventoux challenge is ontstaan uit de hartstochtelijke passie voor de steile pentes, sprookjesachtig boslandschap en mysterieus wit landschap van een geografisch wereldfenomeen.

Kom meer te weten over Sporta Mon Ventoux

2) DE ZWAARSTE KLIM?

Van alle bekende cols in Frankrijk zetten onderzoekers de Mont Ventoux qua moeilijkheidsgraad op 1. Vóór Alpe d’Huez, de Galibier en die andere montagnes françaises die veelvuldig over de tong gaan. Straf krachtvoer om op café of facebook mee te imponeren. 


3) HEROIËK MET EEN EXOTISCH RANDJE?

Of het nu de wind is, de prachtige omgeving of de memorabele gevechten tijdens de Ronde van Frankrijk: met de Mont Ventoux overwin je één van zo niet de meest mythische col ter wereld. Heroïek met een exotisch randje.  


4) MYTHISCH MAANLANDSCHAP 

Naar de maan vliegen is voorlopig te duur, maar op de maan fietsen kan. En dat op nauwelijks 1000 km van hier. Vanaf de laatste 6 km naar de top kom je in een desolaat landschap met alleen maar witte keien terecht. Afzien in stijl (euh steil) heet zoiets.5) STRAFFE BERG. STRAFFE BIJNAMEN

Reus van de Provence. De Kale Berg. Chaudron des Sorcières (heksenketel). Berg der Bergen. Ronkende bijnamen genoeg voor een even verdiend als emotioneel uitroepteken achter de strafheid van jouw prestatie op dit verschrikkelijke monster.  


6) GODDELIJK MOOIE REGIO!

Leven als god in Frankrijk? Wie voor de eerste keer de Mont Ventoux beklimt, wordt meteen geconfronteerd met de ongelooflijke aantrekkingskracht van deze regio. 1-dagsevenement of fiets/wandelvakantie? Dankzij 3 uitgepijlde opwarmingsritten op donderdag 9 en vrijdag 10 september combineert Sporta Mon Ventoux the best of two worlds. Ondervind zelf dat de Provence nog zoveel meer is dan de Mont Ventoux. Het zalige vakantiegevoel …. en de tsjirpende krekels krijg je er gratis bij. 

7) BREED GEDRAGEN COMMUNITY?

Tous ensemble! Sporta Mon Ventoux, de beweegcampagne van Sporta, staat al 16 jaar garant voor een collectieve topbeleving op de Kale Berg. Goed voor meer dan 50.000 beklimmingen, 32.000 enthousiaste deelnemers,  meer dan een miljoen klimkilometers, 100.000 gesmolten kilo’s en een  tevredenheidsscore van 89%. 

Ontdek 8 onvergetelijke uitdagingen


8) PITTIG MAAR HAALBAAR DOEL

De echte vedette is de Mont Ventoux en die moet je ooit beklommen hebben. Geselaar van getrainde benen, winderig openluchttheater, geliefd en tegelijk gevreesd maanlandschap. En toch is de col mits een goede voorbereiding haalbaar voor iedereen. Wist je dat Sporta Mon Ventoux jaarlijks meer dan 97% van haar deelnemers naar de top stuwt. Het geheim? Eens ingeschreven, krijg je automatisch toegang tot een voortraject met trainingsschema’s, gevarieerde tips en in moeilijkheid opbouwende trainingsritten

9) FIETSERS EN WANDELAARS: VOOR ELK WAT WILS

Beginnende fietser of door de wol geverfd? Tijdens Sporta Mon Ventoux kies je uit maar liefst 8 heroïsche uitdagingen tussen 12 en 173 km. Anders geformuleerd: tijdens Mon Ventoux is het hijgen geblazen met ritten van 1147 tot 4564 hoogtemeters. Nieuw in 2020 was een uitdaging op maat van wandelaars: Walk tot he top! In 2021 komen hier nog 2 e-bike challenges bij en een mountainbike-uitdaging: E-Ventourist, E-Ventousiast en MTB-Ventourist. 

10) DAAG JEZELF UIT VOOR HET GOEDE DOEL

Geen berg die zich beter leunt om straffe prestaties op te dragen aan het goede doel. Wist je dat je tijdens Sporta Mon Ventoux niet alleen jouw gezondheid een gouden dienst bewijst. Maar ook jouw hart toont voor het goede doel. Dankzij jouw deelname steun je To Walk Again, de stichting van Marc Herremans die via allerlei activiteiten kinderen, jongeren en volwassen met een fysieke beperking laat bewegen, sporten en revalideren. Ervaar aan den lijve dat fietsen en wandelen op de Mont Ventoux voor jezelf… en de ander zoveel rijker is.

Meer over het goede doel


11) TREED IN DE VOETSPOREN VAN MERCKX EN DE GENDT

In 1970 won Eddy Merckx de rit op de Mont Ventoux. In de Tour van 2016 deed Thomas De Gendt in een beklijvend gevecht met Serge Pauwels dat huzarenstukje van de Kannibaal over. Op 11 september 2021 kan jij in het spoor van onze landgenoten treden en zelf jouw stukje sportgeschiedenis schrijven.      


12) SAVE THE BEST FOR LAST 

Wat doe je eigenlijk als je jouw uitdaging behaald hebt. Hoe vier je jouw prestatie. Alleen is maar alleen. Daarom trakteert Sporta Mon Ventoux elke deelnemer op een daverend slotfeest. En dat mag je gerust letterlijk nemen op zaterdag 11 september. Na het bergflankfietsen en -wandelen is het dansen en sjanzen geblazen met een daverende set van Discobaar A Moeder. Bekijk hier het volledige programma van Sporta Mon Ventoux in Frankrijk.

Wil je zelf deelnemen aan de 17de editie van Sporta Mon Ventoux? Maak je persoonlijke account aan en  start je uitdaging! 

Lees meer over onze 8 uitdagingen

Andere artikelen lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


18 May 2021

Wat trek je aan voor jouw beklimming?

Zit je met je handen in het haar over wat je moet aantrekken op een berg als de Mon Ventoux? Beneden aan de voet is het warm,…

15 Mar 2021

Met de e-bike in Frankrijk

Ook wanneer je met de elektrische fiets op 11 september de Mont Ventoux beklimt, ben je wellicht al stevig aan het trainen.…

11 Feb 2021

Stabiliteitsoefeningen + trainingsschema's februari

Wat zijn dat eigenlijk, stabiliteitsoefeningen? Stabiliteitsoefeningen zijn oefeningen die je core versterken, maar ook…

1 2 3 4 5