Bart Cosman en zijn liefde voor de Mont Ventoux

Ventourist 2 deelnames

Sporta Mon Ventoux ontstaan in 2005 uit de hartstochtelijke passie voor de steile pentes, sprookjesachtig boslandschap en mysterieus wit maanlandschap van de Mont Ventoux. In de afgelopen 16 jaar waagden 32.000 fietsrecreanten zich in de voetsporen van de allergrootste wielergoden. Elk met hun eigen cycling emtions. In 2018 schreef Bart Cosman zijn eigen mooie verhaal.

Toen ik boven op de top aankwam heb ik mijn vrouwtje ten huwelijk gevraagd. Ze zei: “ja”! De Ventoux zal voor ons dus altijd een speciale betekenis hebben.
Bart Cosman

Liefde voor de Mon(t) Ventoux

Bart, jouw deelname in 2018 was extra memorabel. Vertel… 

“Toen ik boven op de top aankwam heb ik mijn vrouwtje ten huwelijk gevraagd. Ze zei: “ja”! De Ventoux zal voor ons dus altijd een speciale betekenis hebben.”

“Samen verloren we 110 kg. We hebben veel steun aan elkaar gehad. Zonder haar had ik dit nooit bereikt.”

Je reed dus naar de top voor je aanstaande? 

“Dat klopt. Maar ook in het bijzonder voor mijn grootvader. Hij leerde me de knepen van het vak. Ik ben jammer genoeg pas terug op de fiets gekropen toen hij al overleden was. Wanneer mensen me zeggen dat hij apetrots op me zou geweest zijn, doet me dat wel iets.”

Waarom koos je voor Sporta Mon Ventoux?

“Omdat het draait om het verleggen van je grenzen. Je kan ieder jaar je doel uitbreiden. In 2018 begon ik met één beklimmen, nu wil ik er 3 doen. Mon Ventoux is een toporganisatie. En dan bedoel ik niet alleen tijdens het event in Frankrijk.”

“Het toffe aan Mon Ventoux is dat het mensen met dezelfde passie bij elkaar brengt. Vrachtwagenchauffeurs en topadvocaten zijn hier beste vrienden.” 

Hoe leerde je ons evenement kennen?

“Toen Paul d’Hoore in 2017 de uitdaging aanging, kwamen er enkele reportages op VTM. Toen ik die zag, is het bij mij ook beginnen kriebelen.”

Tips van Bart

Heb je tips voor andere deelnemers?

“Een goede uitdaging is alles. Neem dus zoveel mogelijk deel aan de wielertochten van de Ethias Challenges. Je mag ze gratis rijden wanneer je bent ingeschreven en ze zijn bovendien super georganiseerd.”

“Tijdens de uitdaging zelf, moet je gewoon je eigen tempo rijden. Tijd speelt in de eerste plaats geen rol. Fiets niet in het rood want je blaast jezelf op.”

Misschien nog een paar toeristische tips?

“Wij boeken een camping in het hartje van Bédoin. Meteen voor een ganse week want dit is ook onze zomervakantie. Op vrijdag gaan we altijd naar de markt in Carpentras. Heel gezellig.”

“We plannen ook de 3 opwarmingsritten te rijden ter voorbereiding. Dan pik je meteen ook wat van de omgeving mee.” 

Een goede uitdaging is alles. Neem dus zoveel mogelijk deel aan de wielertochten van de Ethias Challenges. 
Bart Cosman