28 Mar 2023

De ideale fietspositie: welke kleine aanpassingen kan ik zelf doen? (video)

Share

De ideale fietspositie: welke kleine aanpassingen kan ik zelf doen?

Auteur: Westfit

‘Ik zit goed zo’: de woorden van een fanatieke wielertoerist. Helaas moet hij na weken trainen toegeven dat hij wat last heeft aan zijn zitvlak, onderrug, knieën, schouders of aan de nek. Een betere fietspositie had dit nochtans kunnen voorkomen.

Zijn ideale fietspositie had de fanatieke wielertoerist niet zelf kunnen vinden. Daar heb je een persoonlijke bikefitting voor nodig. Toch had hij door eigenhandige aanpassingen een betere fietspositie kunnen hebben en zo mogelijke kwaaltjes kunnen vermijden.

De juiste fiets voor jou betekent de juiste kadermaat. 

De ideale fietspositie begint met de keuze van een juiste kadermaat. Deze kan je bepalen op basis van 2 verschillende parameters. Het meetsysteem en de maattabel is zowel voor mannen als vrouwen hetzelfde. 

De eerste parameter is je lichaamslengte uitgedrukt in cm.

De tweede parameter is je binnenbeenlengte uitgedrukt in cm. Het is logisch dat de binnenbeenlengte mee in rekening gebracht moet worden omdat dit specifiek per persoon verschilt. 2 personen met een lichaamslengte van 1m85 hebben elk een verschillende binnenbeenlengte.

Je binnenbeenlengte meet je door met je benen 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand te meten tussen de grond en je kruishoogte. Als u dit getal in centimeters vermenigvuldigt met 0.68, krijg je de bijhorende framemaat.

Voorbeeld:

Een persoon heeft een lichaamslengte van 1m80 en een binnenbeenlengte van 85cm.
Bepaling van framemaat : 85 cm x 0.68 = 57,8

De meest passende framemaat zou dus 58 zijn. Als we deze gegevens gaan bekijken in de onderstaande tabel klopt de berekening ook op basis van de lichaamslengte. Framemaat 58 is geschikt voor personen met een lichaamslengte van 175cm-187cm.


Eenmaal je de juiste kadermaat hebt, zijn er nog een aantal kleine aanpassingen die je zelf kan doen aan je fiets.

  Stuur lager en hoger plaatsen

Het stuur hoger of lager plaatsen kunnen we ten eerste via het omdraaien van de stuurpen. Je zal zien dat de stuurpen een hoek heeft. Als deze laag staat, zit je in een lagere maar ook snellere, iets agressievere positie. Staat de stuurpen naar boven gekanteld? Dan zit je in een iets rechtere, comfortabelere fietspositie. Ten tweede kan je het stuur ook lager of hoger zetten door het aantal spacers ertussen te vermeerderen of te verminderen. 

Zadel lager en hoger plaatsen

Onze zadelhoogte kunnen we heel simpel aanpassen door het zadel los te maken met een inbussleutel of een klemmetje los te maken. De zadelhoogte wordt altijd gemeten in centimeters vanaf het center van de trapas recht naar boven tot bovenaan het midden van het zadel. De ideale zadelhoogte is redelijk precies afgesteld als je jouw binnenbeenlengte vermenigvuldigd met 0.885. Bij de ideale zadelhoogte is de knie net niet gestrekt.

De afstand tussen het zadel en het stuur verkorten of verlengen

De afstand tussen het zadel en ons stuur kan je aanpassen door enerzijds ofwel het zadel licht naar voor of naar achter te schuiven of anderzijds door de glijders met een inbus los te maken en lichtjes te verschuiven. Let er wel op dat je steeds binnen de merktekens blijft van de afstand zodat het zadel niet afbreekt. Het stuur kan je ook naar voor of achter schuiven door de lengte van je stuurpen te veranderen. Je kan dus steeds opteren voor een kortere of langere stuurpen afhankelijk van je lichaamslengte. Het ideale reikbereik is erg persoonlijk en afhankelijk van je zithouding (rechtop, licht voorover, ver voorover) en je soepelheid. Krijg je last van nek-, schouder- of rugklachten kan je het stuur wat dichter bij zetten.

Deze kleine aanpassingen kan je dus zelf aan je fiets maken. Lukt het toch niet om dit zelf te doen? Ga dan zeker langs bij je fietshandelaar; die helpt je zeker verder met kleine aanpassingen om je fietspositie te verbeteren. Heb je graag jouw persoonlijke ideale fietspositie, dan raden we aan een bikefitting te laten doen. 


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters

De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters Heb je vaak last van blessures? Heb je…

Het drielagensysteem: welke kledij draag ik best tijdens mijn wandeltocht? (video)

Het drielagensysteem: welke kledij draag ik best tijdens mijn wandeltocht? Auteur: Wandelpunt Christophe Deblaere neemt…

Fietshelm: waar let ik op als ik een nieuwe helm koop? (video)

Fietshelm Waarom zou je een dure fietshelm kopen in plaats van een goedkope? Een dure helm en een goedkope helm zijn eigenlijk…

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »