28 Mar 2023

De ideale fietspositie: welke kleine aanpassingen kan ik zelf doen? (video)

Share

De ideale fietspositie: welke kleine aanpassingen kan ik zelf doen?

Auteur: Westfit

De juiste fiets voor jou betekent de juiste kadermaat. Daar begint alles mee. Eenmaal je de juiste kadermaat hebt, zijn er nog een aantal kleine aanpassingen die je zelf kan doen aan je fiets. 

  1. Stuur lager en hoger plaatsen
  2. Zadel lager en hoger plaatsen
  3. De afstand tussen het zadel en het stuur verkorten of verlengen

Hoe plaatsen we het stuur lager of hoger? Ofwel draaien we de stuurpen om. Je zal zien dat de stuurpen een hoek heeft. Als deze laag staat, zit je in een lagere maar ook snellere, iets agressievere positie. Staat de stuurpen naar boven gekanteld? Dan zit je in een iets rechtere, comfortabelere fietspositie. Je kan ook het stuur lager of hoger te zetten door het aantal spacers ertussen te vermeerderen of te verminderen. 

Onze zadelhoogte kunnen we heel simpel aanpassen door het zadel los te maken met een inbussleutel of een klemmetje los te maken. De zadelhoogte wordt altijd gemeten in centimeters vanaf het center van de trapas recht naar boven tot bovenaan het midden van het zadel. Het aantal centimeters is dan de lengte van onze zadelhoogte. 

De afstand tussen het zadel en ons stuur kunnen we ook aanpassen door enerzijds ofwel het zadel licht naar voor of naar achter te schuiven of anderzijds door de glijders met een inbus los te maken en lichtjes te verschuiven. Let er wel op dat je steeds binnen de merktekens blijft van de afstand zodat het zadel niet afbreekt. Het stuur kunnen we ook aanpassen naar voor of naar achter door de lengte van onze stuurpen te veranderen. Je kan dus steeds opteren voor een kortere of langere stuurpen afhankelijk van je lichaamslengte. 

Dat zijn de kleine aanpassingen  die je zelf aan je fiets kan doen. Kan je het niet zelf, ga dan zeker langs bij je fietshandelaar. Die helpt je zeker verder met kleine aanpassingen om de ideale fietspositie te bekomen. 


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


wat zijn de verschillende handenposities op het stuur? En wanneer neem ik best welke houding aan? (video)

Wat zijn de verschillende handenposities op het stuur? En wanneer neem ik best welke houding aan? Auteur: Westfit Vandaag…

welke klikpedalen zijn er? En hoe gebruik ik ze? (video)

Welke klikpedalen zijn er? En hoe gebruik ik ze? Auteur: Westfit Met welke pedalen fietsen we? Vlakke pedalen of klikpedalen?…

hoe gebruik ik mijn versnellingen en schakel ik correct? (video)

Hoe gebruik ik mijn versnellingen en schakel ik correct? Auteur: Westfit Vandaag hebben we het over schakelen en versnellen.…

« 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »