Met Erika Van Tielen naar de top

Ventourist 1e deelname

Ik wil het. Ik kan het. Ik doe het. Familie-actrice, presentatrice en fietsleek Erika Van Tielen heeft haar zinnen gezet op de Mont Ventoux. En of ze zin heeft in 11 september 2021. Een Ventousiast gesprek aan de hand van 12 vragen over motivatie, twijfels, genieten en het goede doel. 

Of ik ga bleiten op de top weet ik nog niet. Natuurlijk wordt de passage boven de kers op de taart.
Sara De Bie Boegbeeld Ladies@Ventoux 2019

Start je als fietsleek?

“Ja. ’t Is te zeggen. Zestien jaar geleden ben ik met fanatieke fietsvrienden Alpe d’Huez opgereden. Als binnenkomer kan dat wel tellen. Toffe ervaring maar het is met dat ene hoogtepunt gebleven. Tijd om mijn fietscarrière nieuw leven in te blazen.”

Klikpedalen of liever loopschoenen?

“Loopschoenen: tot nu toe. Waarom ik zo lang de fietsboot heb afgehouden? Het kost veel meer tijd dan lopen, is veel technischer om van dat gedoe met die klikpedalen nog maar te zwijgen. Maar bon, als ik ja zeg tegen een uitdaging dan wil ik dat ook goed doen. Dus laat de tips van de pro’s maar komen. Wie weet word ik binnenkort ook een soort van wielerterroriste.”  

Wat weet je over de Mont Ventoux?

“Een monument met een geweldige reputatie die tot de verbeelding spreekt. Hé, we gaan niet zomaar een bergske oprijden, nee nee, we gaan ineens voor de Ventoux. Ik vind dat echt een bijzonder fijne motivatie die mij kracht geeft om erin te vliegen.”

Boezemt de berg jou angst in?

“Als ik ergens mijn zinnen op heb gezet dan ga ik dat ook doen. Ik ben niet iemand die makkelijk opgeeft. Dus neen, bang ben ik niet. Ik wil wel goed getraind zijn. Als je jezelf goed voorbereidt en op tijd begint, ben ik ervan overtuigd dat iedereen met mij de top van de Mont Ventoux kan bereiken.”

Mik je op een bepaalde tijd?

“Neen een tijd heb ik echt niet in mijn hoofd. Wat telt is de beleving. De klimkilometers op een zo fijn mogelijke manier afleggen. Het mag echt niet alleen afzien worden. Dat wordt het natuurlijk ook maar wat achteraf moet bijblijven in het collectieve geheugen is een supertoffe ervaring.”

Ik neem puur voor mezelf deel. Ik daag mezelf graag uit. Dat geeft mij kracht en zelfvertrouwen

Tranen op de top of een gigantische schreeuw?

“Of ik ga bleiten op de top weet ik nog niet. Natuurlijk wordt de passage boven de kers op de taart. Een magische ervaring, een ongelooflijke climax ook. Toen ik in september ‘2019 mijn eerste marathon liep heeft dat gevoel mij meer emotioneel gemaakt dan de passage over de finish. Het gevoel van het zit erin, ik maak progressie en beseft oh my god dat gaat nog lukken ook. Magisch.”

Aan wie draag je jouw deelname op?

“Ik hoef niet aan anderen te bewijzen wat ik allemaal kan. Sporten om hierover te kunnen stoefen vind ik een slechte motivator. Ik neem puur voor mezelf deel. Ik daag mezelf graag uit. Dat geeft mij kracht en zelfvertrouwen. En heel veel voldoening tijdens het trainen.” 

Waar kijk je het meeste naar uit?

“….het begin. Ik kijk er naar uit om mij echt te smijten. Want we kunnen er nu veel over babbelen, een challenge moet je doen. Veel mensen zien alleen maar het einddoel, en beoordelen hun uitdaging dan pas als geslaagd. Maar onderweg vergeten ze wel te genieten van de voorbereiding. Jammer, zeker omdat fietsen bij uitstek een heel sociale sport is.”

Hoe ga je jezelf voorbereiden?

“Ik ga mij laten begeleiden.  Ondertussen ga ik mijn conditie onderhouden en blijven lopen. Met de winter in aantocht is het minder evident om te blijven fietsen. Maar met rollen en een indoor hometrainer kom je ver. Langzaam opbouwen is het motto, jezelf niet te vroeg verbranden, we hebben nog even tijd.” 

Welke boodschap heb je als meter voor alle fietsende dames?

“Als je ergens echt voor gaat, dan krijg je een gevoel van onoverwinnelijkheid. En probeer dan maar eens te stoppen. Dat gevoel wil ik meegeven aan vrouwen die twijfelen. Straffe ambities durven uitspreken is altijd meer iets voor mannen geweest. Maar hey komaan, wij kunnen dat toch ook? Niet dat we nu elkaar of de mannen er moeten afrijden. Gewoon amuseren, sportief bezig zijn en vooral, u daar goed bij durven voelen.”

Hoe belangrijk is het goede doel: To Walk Again?

“Ik ken en bewonder Marc Herremans, de stichter van To Walk Again, al jaren. Hun inzet voor mensen met een fysieke beperking gaat zo veel verder dan het fysieke aspect alleen. Er zijn best wel veel centjes nodig om bijvoorbeeld zo’n staprobot te financieren. Daarom is het maar een kleintje voor ons om ons beweegplezier te combineren met een direct maatschappelijke return voor kinderen en volwassenen die elke dag een berg van het kaliber Mont Ventoux op moeten.”

Niet twijfelen en gewoon meedoen. 
‌’t Is echt nog ver en er is nog zo veel mogelijk.


Wat zeg je tegen iemand die twijfelt om deel te nemen?

“Niet twijfelen en gewoon meedoen. ’t Is echt nog ver en er is nog zo veel mogelijk. Stel je doel, dat helpt echt en probeer rustig op te bouwen. Zoek wat vrienden want alleen is het net iets moeilijker om jezelf te motiveren. En onthoud: op zaterdag 11 september staan we niet alleen maar samen op de top.”