Francis wil genieten, maar ook een beetje pijn doen tijdens La Cannibale. 

La Cannibale 1e deelname

De Ventoux temmen? Dat deed ex-profwielrenner Francis de Greef al 15 keer. In september neemt hij deel aan Sporta Mon Ventoux als Cannibale.  De Granfondo-wielrenner is niet aan zijn proefstuk toe met een overwinning tijdens Les 3 Ballons in 2018. Dat belooft vonken te geven op de Kale Berg. 

Ik ga alleen naar Frankrijk, maar aangezien er zo'n 2.500 andere Vlamingen deelnemen, zal ik nooit echt alleen zijn.
Francis de Greef ex-profwielrennerHet is de eerste keer dat je deelneemt aan Sporta Mon Ventoux, maar niet de eerste keer dat je de Kale Berg op rijdt…
Nee, klopt. Ik ben hem al zeker 15 keer opgereden. Mijn beste tijd was 1u09. Dat was op training tijdens mijn profcarrière.

En daar zullen nu nog 2 klimmen bijkomen?
Ja, want ik neem me voor om in september La Cannibale te rijden.

Hoe heb je Sporta Mon Ventoux leren kennen?
Ik zag het evenement al vaak voorbij komen op de sociale media. Omdat ik ook een aantal mensen ken die wel al met Sporta Mon Ventoux deelgenomen hebben, wou ik dit toch ook graag eens meemaken. Bovendien fiets ik heel graag in de Provence. Het geeft altijd een beetje een vakantiegevoel.

Ik ben al 6 keer in deze streek op vakantie geweest. Het voelt als het ware een beetje als thuiskomen. Momenteel plan ik alleen deel te nemen, dus laat ik dit jaar de “sightseeing” voor wat het is en beperkt ik me tot het fietsen en het slotfeest. Zo kan ik tijdig naar huis. Ik heb namelijk 3 kinderen die naar school gaan op dat moment.

Je neemt alleen deel. Rij je ook graag in groep?
Ja, hoor. Ik rij heel graag in groep. Je kan al eens een babbeltje slaan of elkaar wat pijn doen (lacht). lk ga alleen naar Frankrijk, maar aangezien er zo’n 2.500 Vlamingen deelnemen, fiets je nooit echt alleen. Al rij ik zeker ook graag alleen. Heerlijk om te genieten van de omgeving en de stilte na een drukke week.

Hoe ziet jouw voorbereiding er uit?
Tgoh, ik vind het moeilijk om een vast getal op mijn trainingskilometers te plaatsen. Al probeer ik zeker wel elke week de nodige kilometers te doen. De ene week is dat al wat meer dan de andere. Ik zou zeggen dat ik gemiddeld 350 km per week rij. Vorig jaar reed ik in totaal 17.700 km.

Het hangt wat van de drukte af. Al moet ik zeggen dat trainen met een doel, zoals Sporta Mon Ventoux er één van is, mij wel de nodige motivatie geeft. Ik ontsnap dan ook aan de drukte. Met 3 kinderen is trainen een uitlaatklep (lacht).

Welke andere doelen staan er nog op je verlanglijstje?
Ik wil nog deelnemen aan Le Pape Marmotte Granfondo Alpes, la Marmotte Granfondo Pyrénées en de Tour Transalp. Aan Les 3 Ballons nam ik al 3 keer deel. De tweede keer finishte ik er zelfs als eerste. Ik werd er ook nog 13de en 8ste. Tijdens mijn deelname aan de Franck Schleck Granfondo werd ik 13de.

Dat zijn mooie resultaten. Heb je tips voor de andere deelnemers van La Cannibale?
Geniet van het moment dat je daar aan het rijden bent. Dat is het belangrijkste. Zorg ook voor een mooie indeling van je beklimming. En bereid je voor zodat je je lichaam kent. Want dat is toch ook belangrijk als je aan zo’n uitdaging begint. 

Ik beklom de Mont Ventoux al zeker 15 keer. Mijn beste tijd was op training tijdens mijn profcarrière: 1u09.
Francis de Greef Ex-profwielrenner