16 Jan 2023

Hoe bereid ik me voor op wisselende weersomstandigheden in de bergen? (video)

Share

Hoe bereid ik me voor op wisselende weersomstandigheden in de bergen?

Dr Geert Meese geeft je tips om je sportieve uitdaging op een medisch verantwoorde manier tot een goed einde te brengen.


één van de factoren die zeker belangrijk is bij het al dan niet slagen in jullie sportprestatie, is het weer. Soms is het heel evident. Je start, het regent en het blijft de hele dag regenen. Maar soms is het ook minder duidelijk. En vooral bergen kunnen daarin problemen geven. Je kan starten in prachtig, zonnig weer en halfweg word je overvallen door mist, wind en in het slechtste geval sneeuw. Houd daar zeker rekening mee in je voorbereiding. 

Belangrijk is kledij! Een goede techniek om je te voorzien in kledij is werken in laagjes (vaak 3 lagen). Laag 1: een fijne, doorlaatbare, luchtige onderlaag. Laag 2: een isolerende tussenlaag. Laag 3: buitenste warme laag die licht weegt en die je vlot kan meenemen.  In de loop van de prestatie kan je dan beslissen welke kledij je in je rugzak steekt en welke kledij je aanhoudt. 

Naast je kledij voor het bovenlichaam ook je onderlichaam niet vergeten. Een handig item zijn de broeken die je kan afritsen zodat je zelf kan kiezen tussen een lange broek of een short.

Ook belangrijk bij warme of koude temperaturen is een hoed. Bij warme temperaturen dient die om je aangezicht en hals te beschermen. Bij koude temperaturen vermijdt een hoed warmteverlies via je hoofd.

Wat je zeker ook niet mag vergeten, is het gebruik van zonnecrème. Zelfs bij slecht weer is de UV-index in de bergen veel hoger dan hier in Vlaanderen. Gebruik daarom uitbundig zonnecrème op je aangezicht, hals, armen en vrije delen van je benen. 

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Sporters lezen het voedingsetiket

Sporters lezen het voedingsetiket Auteur: Gezondheidspraktijk JIJIs een voedingsetiket voor jou een groot mysterie of weet…

Voeding op de dag van het evenement

Voeding op de dag van het evenement Auteur: Gezondheidspraktijk JIJJe kan als de beste voorbereid zijn op een sportieve…

De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters

De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters Heb je vaak last van blessures? Heb je…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »