15 Dec 2022

Hoe-correct-remmen

Share

Remmen


Wat komt er allemaal bij remmen kijken? Westfit legt je in eenvoudige stappen uit hoe je best veilig remt met je koersfiets.


Wat is het verschil tussen velg -en schijfremmen?


Het afremmen van een racefiets kan gebeuren met behulp van velgremmen of schijfremmen. Bij de traditionele velgremmen wordt het wiel afgeremd door de remblokjes die rechtstreeks op de velg/wiel aangrijpen. Bij schijfremmen is dit anders, hierbij zit er een remschijf vastgemaakt op de naaf van het wiel. Die schijf draait door een remklauw die op de vorkpoot bevestigd zit, en zo het wiel kan afremmen. 

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Toch merken wij op vlak van remkracht en slijtage van het wiel dat je best kan kiezen voor een fiets met schijfremmen. Een belangrijke tip die wij kunnen meegeven: Kies bij schijfremmen voor een hydraulisch systeem. Deze variant zal iets duurder zijn maar de surplus aan remkracht en veiligheid zal dat waard zijn. 

Hoe rem ik correct met mijn fiets?


Stap 1: Banden

Eén van de belangrijkste aandachtspunten om veilig en vertrouwd een bocht aan te snijden zijn de banden. De banden bepalen het comfort en de grip. De goede keuze van welk type band, de bandbreedte en de bandendruk zetten jou al een eind op de goede weg. 

Stap 2: Handen in de beugel - 2 vingers aan de rem

Wanneer men een afdaling gaat aanvatten en de snelheid begint toe te nemen, pak je het stuur best vast in de beugels. Houd langs beide handen met twee vingers de remmen vast. Plaats je lichaamsgewicht meer naar achteren en blijf vooruit kijken.

Stap 3: Rem meer met je voorrem

Remmen of afremmen doe je vooral voor de bocht. Tijdig beginnen is hier een gouden raad. Zolang je voor de bocht gaat afremmen gebruik je iets meer de voorrem. De algemene regel is hier ongeveer 60% op de voorrem en 40% op de achterrem. Dit zorgt ervoor dat je achteraan minder slipgevaar zal hebben. Moet je in de bocht toch nog bijremmen, pas dan op met het gebruik van de voorrem. 

Stap 4: Voetentechniek

In feite is de bochtentechniek in een afdaling hetzelfde als op het vlakke. Voorkom dat je pedaal het wegdek raakt door je buitenbeen omlaag te doen en je binnenbeen omhoog te houden. Hoe scherper de bocht is, des te harder je met het buitenbeen op de pedaal duwt. Je zal merken dat dit meer grip en snelheid zal opleveren.

Stap 5: Hou afstand


Afdalen is fun en zorgt zeker voor een kick! Wanneer je te kort op het achterwiel van je voorligger zit, bezorgt dit stress en gevaar. Voorzie wat meer afstand om beter te kunnen reageren op onverwachte situaties en bewegingen. Vergeet daarnaast niet te genieten! 


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Sporters lezen het voedingsetiket

Sporters lezen het voedingsetiket Auteur: Gezondheidspraktijk JIJIs een voedingsetiket voor jou een groot mysterie of weet…

Voeding op de dag van het evenement

Voeding op de dag van het evenement Auteur: Gezondheidspraktijk JIJJe kan als de beste voorbereid zijn op een sportieve…

De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters

De impact van sportvoeding én supplementen op blessurepreventie bij duursporters Heb je vaak last van blessures? Heb je…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »