16 Jan 2023

Trainen in de juiste hartslagzones tijdens het fietsen (video)

Share

Trainen in de juiste hartslagzones tijdens het fietsen

Dr Geert Meese geeft je tips om je sportieve uitdaging op een medisch verantwoorde manier tot een goed einde te brengen.

Als jullie bewuster en gerichter willen trainen, dan is het gebruik van hartslagzones zeker het overwegen waard. Het gebruik van die zones betekent natuurlijk ook dat je op één of andere manier je hartslag moet meten tijdens het sporten. Er zijn verschillende commerciële merken op de markt die horloges en hartslagmeters aanbieden. 

Wat zijn nu je hartslagzones? Je kan die op twee manieren te weten komen. Je kan een heel algemene formule gebruiken. Als je 220 - je leeftijd berekent en van dat getal 85 procent neemt, dan heb je ongeveer je maximale hartslag. Dit is natuurlijk heel theoretisch en heel algemeen. Een tweede optie is om een lactaattest te laten uitvoeren via een sporttechnisch onderzoek. Zo'n test bepaalt de verschillende hartzones. Als je die getallen kent, kan je daarmee aan de slag en dan is het belangrijk om te realiseren dat je het grootste deel van je trainingen, om enerzijds veilig te trainen en anderzijds een trainingseffect te krijgen, moet uitvoeren in een zone die tussen de 85 - 90% ligt van je maximale hartslag. 

Vooral voor beginnende sporters gaat dit een verrassing zijn want in het begin ga je vinden dat het eigenlijk wel vrij traag gaat en kan je je daar heel onwennig bij voelen. Maar ik vergelijk het altijd met de bouw van een huis. Je moet eerst een heel breed fundament leggen vooraleer je er een huis en een dak kan opzetten. Als je direct op een klein fundament een dak wil zetten, gaat de zaak gewoon ontploffen. 

10% van je trainingsvolume voer je best uit in de 90-95% zone en dan kan je je voor 1-2% even echt laten gaan om die 100% hartfrequentie na te streven terwijl je volop aan het trappen en het zweten bent op je fiets. 

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


De verschillende types wandelschoenen

De verschillende types wandelschoenenAuteur: Wandelpunt Welke types wandelschoenen bestaan er. Wandelpunt legt je de verschillen…

Fietshelm: waar let ik op als ik een nieuwe helm koop? (video)

Fietshelm: waar let ik op als ik een nieuwe helm koop? Auteur: Westfit Waarom zou je een dure helm kopen in plaats van een…

welke soort fietsbanden zijn er? En wat zijn hun voor -en nadelen? (video)

Welke soort fietsbanden zijn er? En wat zijn hun voor -en nadelen? Auteur: Westfit Je hebt twee verschillende soorten banden:…

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »